Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ : ΜΥΘΟΣ & ΑΛΗΘΕΙΑ

Μύθοι και αλήθειες για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Του Διονύση Τεμπονέρα*

   Η πολιτική και οικονομική διαχείριση που επέλεξε να κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά το ζήτημα των αναδρομικών που επιδίκασε το ΣτΕ σε 2.500.000 συνταξιούχους εξελίσσεται μέρα με τη μέρα σε ένα επικοινωνιακό «Βατερλό».

    Οι παλινωδίες για τη δήθεν εξόφληση των συνταξιούχων «πλήρως, σε όλους και εντός του 2020» καταρρέει  υπό το βάρος της αλήθειας παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες συγκεκριμένων ΜΜΕ να εμφανίσουν μια «εικονική πραγματικότητα».

   Η αλήθεια, άλλωστε, προκύπτει από επίσημα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο της πιλοτικής δίκης που διεξήχθη στις 10.1.2020, αλλά και από τις δικαστικές αποφάσεις και δεν επιδέχεται ουδεμίας αμφισβητήσεως:

Μύθος 1ος

Η 1439/2020 απόφαση του ΣτΕ δεν περιλαμβάνει τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις

Πρόκειται για μέγιστο ψεύδος, αφού στις περιλήψεις των αποφάσεων 1439/2020 και 1440/2020 της Ολομέλειας του ΣτΕ ρητά αναφέρεται ότι η αντισυνταγματικότητα των διατάξεων των Ν. 4051/2012 και Ν. 4093/2012 (όπως αποτυπώθηκαν στις 2287/2015 και 2288/2015 αποφάσεις του ΣτΕ) δεν θεραπεύεται και ισχύει μέχρι και τη δημοσίευση του Ν. 4387/2016, δηλαδή μέχρι και τις 13.5.2016. Αυτό άλλωστε θα προκύψει σύντομα και από τη δημοσίευση του πλήρους σκεπτικού των αποφάσεων του ΣτΕ που δημοσιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες.

Μύθος 2ος

Το κονδύλι συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του ΣτΕ  δεν είναι 3,9 δισ. ευρώ, αλλά μικρότερο

  Επίσης μέγα ψέμα, που καταρρέει από τις παραδοχές των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίες έχουν καταγραφεί στα πρακτικά της πιλοτικής δίκης του Ιανουαρίου.

  Ενώπιον του ΣτΕ, λοιπόν, αλλά και δεκάδων διαδίκων που παρέστησαν στη δίκη, οι οικονομικές διευθύνσεις των ασφαλιστικών ταμείων προσκόμισαν έγγραφα στα οποία αναγράφεται ρητά ότι το κόστος συμμόρφωσης για το περίφημο 11μηνο για κύριες, επικουρικές συντάξεις και δώρα είναι 3,9 δισ. ευρώ.

Μύθος 3ος

Η τροπολογία αφορά 2,2 εκατομμύρια συνταξιούχους, δηλαδή σχεδόν το σύνολό τους

Επίσης μεγάλο ψέμα, που ακούστηκε μάλιστα από το στόμα του ίδιου του πρωθυπουργού. Η τροπολογία αφορά περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχους. Τα αναδρομικά αναμένεται να καταβληθούν σε 1,77 εκατ. μονές, διπλές ή πολλαπλές κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ. Από αυτές, οι 1,1 εκατ. είναι κύριες συντάξεις δικαιούχων του τ. ΙΚΑ, που είναι και οι περισσότερες. Στο Δημόσιο τα αναδρομικά θα δοθούν σε 480.000 μονές ή πολλαπλές κύριες συντάξεις. Συνολικά τα αναδρομικά θα πληρωθούν σε περίπου 1.100.000 συνταξιούχους όλων των ταμείων με μία, δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις και συνολικά με 2.250.000 κύριες συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου και με συνολικό άθροισμα πάνω από 1.000 ευρώ. Άρα μιλάμε για αριθμό συντάξεων και όχι για αριθμό συνταξιούχων.

Μύθος 4ος

Η τροπολογία προβλέπει την εξόφληση των συνταξιούχων στο σύνολό τους εντός του 2020

Πρόκειται για «γκρίζα ζώνη». Δεν αναφέρεται στην τροπολογία εάν τα ποσά αυτά θα υποστούν κάποιο «κούρεμα», καθώς ο τρόπος, η διαδικασία και οι λεπτομέρειες καταβολής των προς επιστροφή ποσών θα ρυθμιστούν με ΚΥΑ εντός εξαμήνου. Επίσης, μένει να διευκρινιστεί αν η πρόβλεψη του Ν. 4670/2020 (που προβλέπει την αντικατάσταση της 13ης σύνταξης που καταργήθηκε) για τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του έτους εξακολουθεί να ισχύει ή οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας εξαντλήθηκαν δίχως να υπάρχει περιθώριο για άλλες παροχές, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Μύθος 5ος

Επιστροφές θα πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι

Πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό. Δεν θα πάρουν επιστροφές 630.000 χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ που έχασαν τα δώρα και 700.000 συνταξιούχοι με επικουρική σύνταξη. Η μεγάλη πλειονότητα των χαμηλοσυνταξιούχων δεν έχει λαμβάνειν ούτε 1 ευρώ. Παρά το ότι υπέστησαν αναλογικά μεγάλες μειώσεις, κυρίως από την κατάργηση των δώρων και από τις επικουρικές (οι μειώσεις ξεκινούσαν από το πρώτο ευρώ), η κατηγορία αυτή έχει κάθε λόγο να είναι εξοργισμένη με την κυβέρνηση.

Μύθος 6ος

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει έναν κύκλο δικαστικών διεκδικήσεων που διήρκεσε επί οκτώ έτη

Κάθε άλλο. Είναι απορίας άξια η διάκριση που γίνεται με τη σχετική διάταξη ανάμεσα στους συνταξιούχους που άσκησαν αγωγές και σ’ αυτούς που δεν κινήθηκαν δικαστικά. Ο τρόπος αντιμετώπισης αναιρεί τη σημασία και την αξία διεξαγωγής της πιλοτικής δικής, η οποία πρέπει να στοχεύει ακριβώς σε μια κεντρική επίλυση, που θα οδηγεί σε όμοια αντιμετώπιση όλων όσων έχουν αξιώσεις. Η κυβέρνηση, με την επιλογή να εκβιάσει τους συνταξιούχους ώστε αν λάβουν τα ποσά των «κουτσουρεμένων» αναδρομικών, να παραιτούνται αυτομάτως από την περαιτέρω διεκδίκηση, δημιουργεί καθεστώς άνισης μεταχείρισης ανάμεσα σε εκείνους που προσέφυγαν δικαστικά και σε εκείνους που δεν άσκησαν αγωγές. Δηλαδή ανοίγει ένας νέος κύκλος ατέρμονων δικαστικών διεκδικήσεων, που θα προκαλέσει την οικονομική και βιολογική εξόντωση χιλιάδων συνταξιούχων.

Μύθος 7ος

Η τροπολογία που κατατέθηκε, αν και δεν περιλαμβάνει τους δημόσιους υπαλλήλους, αναμένεται να επεκταθεί και σ’ αυτούς

Πρόκειται για ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και σε υπόθεση που εκκρεμεί στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο πρωθυπουργός, σαν άλλος «προφήτης», δεσμεύτηκε να καταβάλει το ποσό των 500 εκατομμυρίων επιπλέον των 900 εκατομμυρίων που προβλέπει η τροπολογία (σύνολο 1,4 δισ.) για την κάλυψη των συνταξιούχων του Δημοσίου. Όμως απόφαση ακόμα δεν έχει βγει, οπότε πώς γνωρίζει ο οποιοσδήποτε αν το έτερο ανώτατο δικαστήριο θα επιδικάσει το ίδιο διάστημα (εντεκάμηνο;) στους συνταξιούχους του Δημοσίου;

Μύθος 8ος

Τα ποσά για τους δικαιούχους ξεκινούν από 550 ευρώ και φτάνουν έως 10.054 ευρώ για τις υψηλές συντάξεις. Ο μέσος όρος αναδρομικών είναι κοντά στα 1.500 ευρώ

Τα παραπάνω ποσά είναι μεικτά. Περιλαμβάνουν δηλαδή τις κρατήσεις ασθενείας και τον φόρο και ουδεμία σχέση έχουν με τα ποσά που θα δουν οι συνταξιούχοι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Αν σ’ αυτό συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι οι επιστροφές θα είναι άτοκες, αντιλαμβάνονται όλοι το μέγεθος της κοροϊδίας.

Συμπερασματικά, η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη τροπολογία έσπασε το ρεκόρ εξαπάτησης εις βάρος των συνταξιούχων που η ίδια κατείχε από το όχι και τόσο μακρινό 2012, οπότε και μετέτρεψε το σύνταγμα σε πραγματικό κουρελόχαρτο.

* Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι δικηγόρος - εργατολόγος

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου