Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

ΑΝΑΛΥΣΗ από τον ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ ΠΟΣ/ΔΕΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΘΕΙΣΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

                              


ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣτΕ Ολομ 1403-7/2022

   _________________________________

Μετά από 18μήνες (ημ/νία δικασίμου 15-1-2021) οι «πολυπόθητες» αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ δημοσιεύτηκαν χθες Τρίτη 28-6-2022 (αναπάντεχα). Οι αποφάσεις αυτές είναι σε περίληψη (όπως άλλωστε είναι η πρακτική του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας τα τελευταία 2 χρόνια), συνεπώς πλήρη γνώση του σκεπτικού τους θα έχουμε με τη λήψη αντιγράφου αυτών από τη γραμματεία της Ολομέλειας το επόμενο χρονικό διάστημα (όσοι δικηγόροι εκπροσωπήσαμε τους διαδίκους στη δίκη αυτή).

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι αποφάσεις αυτές ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ το βασικό αίτημα της ΑΓΣΣΕ και λοιπών οργανώσεων συνταξιούχων η Πολιτεία (Υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ) να καταβάλλει τις περικοπές ν. 4051, 4093/2012 του 11μηνου (Ιούνιος 2015- Μάιος 2016) σε επικουρικές συντάξεις καθώς επίσης και τα δώρα εορτών -επιδόματα αδείας στους συνταξιούχους. Συνεπώς, η πανηγυρική διάθεση μερικών (κυρίως δημοσιογράφων…) μετά τη χθεσινή δημοσίευση δεν μπορώ να αντιληφθώ από πού πηγάζει, πάντως όχι σίγουρα από τις εν λόγω αποφάσεις. Είναι όμως σε κάθε περίπτωση ύποπτη αλλά και επικίνδυνη για τη ενότητα του συνταξιουχικού κινήματος.

Περαιτέρω, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας μας, για μία ακόμα φορά (και ενώ ήδη η χώρα μας έχει εξέλθει από τα μνημόνια μετά από 12 χρόνια οικονομικής σκλαβιάς) έκρινε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να πληρωθούν οι περικοπές στην επικουρική και στα δώρα-επιδόματα, ακόμα και γι’ αυτό το «λειψό» 11μηνο… Κατ’ ουσίαν αξιολογήθηκε ότι το δικαίωμα για δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας (επιχείρημα που μετ’ επιτάσεως προέβαλαν οι δικηγόροι του Δημοσίου στην οικεία δίκη την 15-1-2021, αναφέροντας προφορικά επί λέξει ότι πρέπει να αγοραστούν RAFALE και φρεγάτες για την άμυνα της πατρίδας αντί να δοθούν τα «ψίχουλα» στους συνταξιούχους) είναι νόμιμο έκτακτο μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα το οποίο κατισχύει του δικαιώματος των συνταξιούχων για επιστροφή αυτών των χρηματικών περικοπών, καθότι κατά το σκεπτικό του ΣτΕ δεν θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση ούτε θέτει σε διακινδύνευση το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβιώσεως των συνταξιούχων. Υπενθυμίζω ότι έκτακτο μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα ήταν και το γνωστό «χαράτσι» (ΕΕΤΗΔΕ) που η Πολιτεία υποσχέθηκε ότι θα ισχύει για 2-3 έτη και ήδη σήμερα έχει μετονομαστεί σε ΕΝΦΙΑ και έχει παγιωθεί.

Τέλος, για όσους έχουν ασκήσει αγωγή μέχρι την 31-7-2020 (δημοσίευση του ν. 4714/2020) μπορούν να συνεχίσουν τις δίκες τους μεν, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι θα λάβουν τα χρήματα αυτά (είτε διότι δεν θα τους επιδικαστούν από τα οικεία διοικητικά δικαστήρια είτε διότι ο e-ΕΦΚΑ δεν θα μπορεί από δημοσιονομικής πλευράς να τα δώσει). Πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί (ιδίως σε όσους δεν γνωρίζουν τη διαδικασία της διοικητικής δίκης) ότι μια δικαστική απόφαση διοικητικού δικαστηρίου για να τελεσιδικήσει πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 4-5 έτη από την κατάθεση της αγωγής, για να είναι δε θετική θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στα υπόλοιπα έγγραφα πριν από την δίκη και έγκυρο πληρεξούσιο (με γνήσιο υπογραφής από δημόσια αρχή) του ενάγοντα συνταξιούχου (αλλιώς απορρίπτεται ως απαράδεκτη). Υπενθυμίζω ότι μέσα στην περίοδο της πανδημίας του covid-19 πολλοί συνταξιούχοι δεν μπόρεσαν να πάνε στο ΚΕΠ ή να θεωρήσουν το γνήσιο της υπογραφής τους μέσω gov.gr. Περαιτέρω, είναι σύνηθες το φαινόμενο το Διοικητικό Πρωτοδικείο α)να εκδίδει προδικαστικές αποφάσεις υποχρεώνοντας τον e-ΕΦΚΑ να προσκομίζει έγγραφες βεβαιώσεις με τις κρατήσεις, β) να αναστέλλει την πρόοδο των δικών αορίστως μέχρι την έκδοση απόφασης από το ΣτΕ σε εκκρεμούσα δίκη-πιλότο, όπερ και παρατείνει έτι περαιτέρω την αναμονή. Και όταν εν τέλει εκδοθεί η δικαστική απόφαση και είναι τελεσίδικη, υπενθυμίζω ότι εκτέλεση (κατάσχεση) κατά του Δημοσίου δεν επιτρέπεται (με πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργού Οικονομικών).  Συνεπώς μία τρύπα στο νερό…

            Όμως το πιο ουσιώδες όλων είναι το «νεύμα» της Ολομέλειας του  ΣτΕ προς τα πρωτοβάθμια δικαστήρια ουσίας «ότι διατηρούν τις αξιώσεις τους όσοι άσκησαν αγωγή μέχρι 31-7-2020 εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις»…. Συνεπώς το ΣτΕ δεν παίρνει ξεκάθαρα θέση για το αν δικαιούνται να λάβουν τα αναδρομικά στην επικουρική τους σύνταξη και στα δώρα/επιδόματα όλοι όσοι άσκησαν αγωγή πριν την 31-7-2020 (συνεχίζουν τις δίκες τους απλώς), απεναντίας δε εισάγει τους συνταξιούχους σε ένα δικαστικό λαβύρινθο με αβέβαιο μέλλον (για να μην πω κατ’ ακριβολογία ΣΚΟΤΕΙΝΟ). Αυτή είναι η ευνομούμενη Πολιτεία μας και το Κράτος Δικαίου… Όσοι δε παραπληροφορούν περί του αντιθέτου είναι από άσχετοι έως επικίνδυνοι..

 

Αθήνα, 29-6-2022

Βασίλειος Δ. Νικολετάκης

Δικηγόρος – LL.M.

Νομικός εκπρόσωπος της ΑΓΣΣΕ και ΠΟΣ ΔΕΗ στην δίκη της 15-1-2021 στην Ολομέλεια ΣτΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου